QUI TÉ POR DE LA COLLA VELLA?

foto: José Carlos Leon

Ha passat ja la diada del Santa Úrsula vallenc del 2013. Les dues colles de Xiquets de Valls arribaven a la cita en un bon estat de forma. La temporada ha estat espectacular per a les dues formacions. No ens cal ara detallar la progressió de les dues colles en aquesta temporada, però sí que cal deixar-ne constància. Els amants dels castells saben prou bé que algunes consecucions en el darrer terç de la temporada feien albirar grans esperances en el Santa Úrsula. Les colles han treballat bé als assajos i com tothom sap, i alguns vivim, les colles vallenques tenen alguna cosa que altres colles no tenen, segurament, fruit de la seva solidesa històrica i de la idiosincràsia castellera vallenca.

 

Hi ha però quelcom que no està prou ben resolt a la plaça del Blat vallenca. És quelcom que en diades normals no presenta grans problemes, però que en les grans diades sí que en presenta. Ahir l’actuació de Santa Úrsula va començar amb mitja hora de retard, una cosa a la que no estem acostumats a Valls, on, generalment, els castells comencen amb puntualitat.

 

Les dues colles vallenques tenen des de fa molts anys els seus llocs a la plaça respectius. Amb el rerefons de la façana de l’ajuntament, la Colla Joves a l’esquerra i la Colla Vella a la dreta. Des de fa desenes d’anys, la ubicació de les colles a plaça és quelcom que ha generat més d’una discussió de cafè i d’altres en pròpia plaça. En dies com ahir, en els quals ambdues colles acudeixen a la cita castellera amb totes les seves forces disponibles, això són centenars de xiquets i xiquetes d’ambdues colles, la plaça ens queda petita.

Fa ja bastants anys es va arribar a un acord entre ajuntament i les dues colles que fixava el lloc d’actuació de cada colla. Aquest és davant de les respectives faroles que hi ha a la façana de l’ajuntament. L’acord, però, gairebé mai ha estat respectat. Qualsevol observador imparcial pot apreciar que la Colla Vella mai no ha actuat davant la seva farola, sinó que sempre s’escora cap al mig de la façana de l’ajuntament, pràcticament situant-se a tocar del centre de la façana. Això implica que al punt de contacte entre les dues colles sempre hi ha petits aldarulls entre diferents membres de les dues colles que es disputen cada pam del seu espai. En grans diades, com les d’ahir, aquest problema es magnifica.

 

Un servidor, sempre s’ha situat, des de fa més de trenta anys en aquest punt de contacte que nosaltres anomenem “la frontera”. És aquest un espai on sovint s’acostuma a viure amb molta intensitat la defensa del propi espai. En certs aspectes, els components de les dues colles que se situen en aquest espai fronterer són com l’avantguarda de les dues colles, les forces de xoc que han d’aturar les envestides successives que generalment vénen de la part dreta de la plaça, és a dir, de la banda de la Colla Vella. Em tinc per una persona assenyada i comprensiva, però això no em privarà de ser políticament incorrecte, si cal, a l’hora de dir el que penso, encara que en tot moment intentaré expressar allò que penso amb la màxima objectivitat i el màxim respecte.

 

La Colla Vella mai no ha acceptat l’acord al qual es va comprometre en el repartiment de la plaça. Sempre intenta ocupar part del lloc reservat a la Colla Joves. Ens caldria recular a anys enrere quan la Colla Vella ocupava la part central de la plaça i s’oposava de totes totes a que la Colla Joves actués a la plaça del Blat, com si aquesta fos de la seva propietat. Quan la Joves va ser una realitat consolidada i la Vella no va poder evitar que actuéssim a la nostra plaça, encara van posar pegues a l’hora que poguéssim portar el pilar de cinc al balcó. I ho van aconseguir durant alguns anys. La Colla Vella sempre ha tingut una idea patrimonial de la plaça del Blat. Una plaça dels Xiquets de Valls, no pas de la Colla Vella. Aquest sentit patrimonial els amara en tot. Per exemple, es va oposar també al protocol que anys enrere la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Valls va elaborar per les cercaviles que al llarg de l’any es fan a Valls i on participen les dues colles de Xiquets de Valls. Així com la Colla Joves Xiquets de Valls no té cap problema per situar-se davant mateix de la Colla Vella en els actes en què així s’estipula, la Colla Vella mai accepta anar just davant de la Joves, sinó que se n’allunya i encapçala la cercavila per no situar-se davant mateix de la Joves. No ho toleren. I les coses cal dir-les amb tota claredat. Per a un foraster, aquestes coses passen per alt amb molta facilitat, però per a un vallenc, és prou conegut. I convindria saber-ho abans d’emetre judicis que no tenen en compte aquesta realitat.

 

Aquest sentit patrimonial de la Vella actua igualment alhora de repartir-nos la plaça. No accepten situar-se on els tocaria i intenten menjar-se espai que pertoca a la Joves. És normal, que la Joves vulgui preservar el seu lloc i que es produeixin aquests petits incidents a la frontera que ahir, per exemple, van provocar que l’actuació comencés amb mitja hora de retard. Els ànims s’exalten i les persones calmades i tranquil·les com un servidor intentem posar una mica de seny i tranquil·litat en aquestes escaramusses, encara que no sempre amb èxit. En alguns moments, tinc la impressió que alguns components de la Vella voldrien que ens difuminéssim i desapareguéssim per posar-se allà on els rota. Sembla com si ens volguessin fer sortir de la plaça i situar-nos a la plaça dels escolans. Tothom comprendrà que la Colla Joves no ho permetrà.

 

La Colla Vella posa com a excusa la baixada que fa la plaça a la banda de baix. En moltes actuacions, per exemple a Vilafranca, la nostra colla ha de vèncer aquest hàndicap en actuar a la baixada esquerra de la plaça vilafranquina. Ara recordo l’incident a la plaça de Sant Jaume en la diada de la Mercè d’enguany en el qual els castellers vilafranquins volien que els castellers barcelonins es desplacessin per deixar-los el lloc per tirar el pilar de vuit i que els barcelonins no van acceptar. Si tan problema és actuar al lloc de la Vella, potser que tal com se sorteja l’ordre d’actuació, se sortegés el lloc d’actuació. Hi estarien disposats? Segur que no.

 

Mentre l’acord d’anys enrere segueixi vigent, la colla Vella hauria d’acceptar d’ocupar el lloc que els correspon. No té cap plus ser de la colla Vella per damunt de ser de la colla Joves. És normal que cadascú se senti orgullós dels seus colors, però creure’s superiors als altres i amb uns drets que només ells s’atorguen no és de rebut.

 

Qui pot posar remei a aquesta situació? En primer lloc la mateixa Colla Vella. En segon lloc l’Ajuntament de Valls sempre permissiu amb la Colla Vella. Qui té por de la Colla Vella? No ho sé, però ben segur que la Colla Joves no.

 

Quant a JOSEP MARIA

Un que passa per aquí i s'hi queda una estona, sense saber si per gaire temps. M'agrada conversar i escriure, encara que sóc conscient que mai no guanyaré un premi nobel de literatura o un premi pulitzer. Tan sols voldria que l'estona que passis aquí amb mi sigui una estona agradable i que somriguem plegats o t'arrenqui algun noble sentiment.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 respostes a QUI TÉ POR DE LA COLLA VELLA?

  1. Jordi Bové diu:

    Algú ho tenia que dir !!!!!

  2. Vallenc diu:

    De veritat us creieu les vostres mentides? Ahir vaig sentir vergonya com a vallenc, però sobretot com a casteller i persona, com des de la Colla Joves es va venir des del primer moment a crear merder i confrontació defensant la “frontera” què passa, tan us costa deixar uns metres perquè la gent de la pinya i sobretot folre i manilles es desplaci amb normalitat. No costa tant entendre la magnitud d’una pinya del 3d10fm i que no es pot fer amb al carrer que baixa on fa baixada.

    Bé que després ja no hi havia aquesta guerra per la frontera a les altres rondes, atès que ja vau aconseguir el què volieu crear nervis, paralitzar la diada i crear un ambient no idoni per fer castells. Però no patiu, que la Colla Vella hi tornarà i amb més ganes que mai, perquè per moltes pintades, insults, cremes de pancartes robades, agressions a canalla, seguirem estant aquí i demostrant que a part de castellers també som persones.

  3. Josep Ma diu:

    Agrairé a la gent de la CJXV que no contesti, ni converteixi aquest bloc en un lloc de debat barroer als comentaris que altres anònimament hagin escrit. Un servidor ha estat temptat d’esborrar el comentari anterior, però no ho faré. Simplement no m’agrada que la gent s’empari en l’anonimat per dir el que vol dir. Jo he signat les meves reflexions amb noms i cognoms perquè no hi ha res del que dic o escric que m’avergonyeixi. No necessito emparar-me i amagar-me de res. Estic disposat a conversar amb qui calgui, fins i tot prenent un cafè en una taula tranquil·lament. Però aviso avançadament que no permetré que aquest espai es converteixi en un lloc on es llencin pedres i s’amagui la mà, ni es falti al respecte, o es facin acusacions gratuïtes. Dit això, no tinc ni ganes, ni cap interès a contestar a algú sense cara, ni noms. Salut.

  4. la vella es la vella! diu:

    Si fos per mi faria actuar a la vella al mig de la plaça ja que tota la vida a sigut, es i sera la mes important de valls!

  5. Joan diu:

    Si no vols comentaris desqualificant l’article no escrguis bestieses. La Vella no ha acceptat mai actuar davant de la farola perquè li suposaria haver de lligar les pinyes dels grans castells en plena baixada. De les quatre portes de l’ajuntament, cal ignorar la més propera al carrer de la Cort per aquesta simple raó. Ningú fa castells en una baixada perquè és perillós. Per tant la frontera està al mig de la segona porta, i és així com es col.loquen les colles. I si falta espai es mouen les colles i ja està, com va fer ahir la Vella en el 5de9f de la Joves.
    Té tot el sentit del món i hauria de ser capaç d’entendre-ho tothom.

    • Josep Ma diu:

      Et convido a que miris bé les fotos i els vídeos i repeteixis que us vau moure per permetre’ns fer el Cinc de Nou. Per poca objectivitat que tinguis, em sembla que no gosaràs repetir aquesta afirmació. No va caldre perquè nosaltres actuem allà on ens toca!

      • Joan diu:

        Sí, ho repeteixo. Ens vam moure pel vostre 5de9f. I després vosaltres us vau moure pel nostre. Mira’t tu bé les imatges i veuràs castellers de les dues colles fent gestos amb les mans perquè ens apartéssim quan els altres lligaven i com els baixos es mouen. A partir que va caure el 3de10fm ja no hi va haver més problemes d’espai. Curiós.

  6. Caius diu:

    Felicitats Josep M., cal dir les coses clares.

    No m’estranya que la Vella s’emprenyi, porten seixanta anys acostumats a fer el que els hi dona la gana i veuen Valls com un cortijo privat on se’ls hi ha de fer reverencies cada cop que surten a la placa. Cada any la Vella vol actuar mes al mig, agafa la foto del 4/9f del 1981 i veuras del que parlo (sembla que llavors la placa feia menys baixada).

    Per Santa Ursula van estar tirant de cartells i de campanya a les xarxes socials i quan unfles la pilota massa a vegades funciona, pero molt sovint et peta a la cara. Ara, el que no puc entendre i m’emprenya molt, es que uns quants (no tots), en lloc de felicitar la Joves busquen excuses a lo Mourinho, i la mes forta es dir que el 3/10 la seva canalla va baixar per culpa nostra, quins collons!

    Perdoneu pero algu ho havia de dir.

  7. la vella es la vella diu:

    I les pintades que els carallots de la joves vau anar a fer per la nit anterior al mig de la plaça del blat? no en parleu d’aixo oi? va home va! s’ha de reconeixer que vau fer bona diada pero l’actitud vostre com tota la vida eu fet patetica! sou la escoria dels castells. per molts escrits que feu sou patetics!

  8. Doncs, per primera vegada en la meva vida castellera, vaig passar la diada de Santa Úrsula a la “frontera”. Volía fer l’experiencia personalment. La veritat és que no van parar d’atacar i agredir… Josep Maria, com SEMPRE, només et puc dir : “quanta raó tens, xiquet” ! Vinga, nosaltres tota l’energia per els nostres grans castells VERMELLS ! PD. Jo també identifico el comentari amb el meu nom i cognom ! ;-) Visca la Colla JOVES Xiquets de Valls !

Els comentaris estan tancats.