Trilogia castellera. Punt i final!

 

En el Yijing, el mil·lenari llibre dels canvis xinès hi llegim: “La paraula frenètic indica algú que sap quan avança, però no quan ha de fer-se enrere; algú que sap com preservar la vida, però no com renunciar-hi; algú que sap com guanyar, però no com perdre. Com podríem dir que una persona així és un savi? Però quan una persona sap quan ha d’avançar i quan ha de tornar enrere, preservar la vida i saber com renunciar-hi, sense desviar-se ni una mica de la rectitud, d’aquesta sí que podem dir que és un savi.”

Amb aquest apunt vull posar fi a la trilogia que he dedicat al tema casteller arran de la delicada situació que la Colla Joves Xiquets de Valls està travessant. No vull dir que no parlaré més de castells, sinó que els tres darrers escrits, amb aquest inclòs, formen un conjunt harmònic.

Vull fer servir un paral·lelisme que hem viscut en les darreres setmanes i que pertany a l’àmbit de l’esport. Concretament al futbol. Els inicis de l’actual temporada han despertat veus d’alarma sobre el Barça. Hi havia qui deia que el Barça estava en crisi. Que s’acabava un cicle. Tot per uns resultats inusuals de l’equip blaugrana. Després dels partits amb el València i l’At. de Madrid, em sembla que ja ningú no sosté aquesta idea. El Barça de Guardiola ha demostrat a alguns incrèduls que el projecte esportiu del Barça ve de lluny i que està per damunt d’un resultadisme estret de mires. Està per damunt d’uns resultats no massa prometedors i conjunturals. És sòlid i, per tant, res no el fa desviar del seu camí. Són ja unes desenes d’anys d’èxit i il·lusió per damunt d’un mal resultat. Després d’un mal resultat, hom no es queda llepant-se les ferides, sinó que reemprèn el camí i es posa a treballar de nou, fidel a un projecte traçat.

En contraposició tenim el R. Madrid. Un club que no sap massa on va. Que ha tingut no sé quants presidents i entrenadors en els darrers anys. Que no té projecte. No hi ha constància, ni paciència. Un model que no els ha dut a l’èxit des de fa molt de temps. En canvi, el Barça dels nosters temps ha canviat entrenadors i directives però s’ha mantingut fidel a un estil i a una manera de fer que s’ha mantingut invariable. Combina el talent i el treball. L’un sense l’altre no obté resultats. El talent és important, però si va acompanyat del treball constant i seriós, és imbatible. Pot perdre un partit, però això no farà tremolar, ni qüestionar el model. Quan han desaparegut les urgències han vingut els resultats.

En els castells passa el mateix. La Joves vallenca ha semblat massa al R. Madrid. La Joves vallenca ha tingut, i encara té, talent, molt de talent. Però li ha mancat treball. I això no és nou d’ara. És un tret característic nostre. Ho hem confiat tot al talent i sovint el talent sol no és suficient. Ens ha faltat treball i constància. Fe. Creure en un projecte, en una manera de fer que demana esforç, sacrifici, constància, saber-se sobreposar. Tothom està exposat a un mal resultat, a una mala actuació. Però només els grans estan capacitats a sobreposar-se. Només els savis saben que cal saber guanyar, com saber perdre. Però guanyar o perdre és una cosa momentània. L’èxit a curt termini no és estable. Només el pot seguir el fracàs. Així, doncs, hem estat capaços del millor i del pitjor. Necessitem canviar el nostre model.

Ens cal un model que estigui per damunt de les individualitats. Per damunt d’uns dirigents o altres. Un model que combini l’aportació individual de tots i cadascun de nosaltres, amb la mirada posada en el conjunt, en la colla entesa com a col·lectiu. Tenim a les nostres files grans castellers i castelleres, xiquets i xiquetes que res no tenen a envejar d’altres. Hem tingut grans caps de colla, grans presidents, grans caps de canalla. Però ens ha faltat un fil conductor que ens donés continuïtat. Sembla que cada nou responsable hagi de trencar amb el llegat dels seus predecessors. I això és un error immens. Enlloc d’aprofitar els talents de les persones, els hem gairebé foragitats. No podem desaprofitar la saviesa castellera que hem acumulat al llarg dels anys. Ans al contrari, l’hem d’aprofitar. Si l’habilitat i la força de cada un dels dits de la nostra mà la volem utilitzar de forma individual, no aconseguirem el mateix resultat que si tanquem el puny i sumem tots aquests talents com una pinya inquebrantable. Si a això hi sumem un entrenament, una forma de treballar, un objectiu a mig i llarg termini, serem indestructibles, fins i tot davant del fracàs. No fer-ho així ens fa febles i petits.

Aquella fotografia que acompanya el meu primer apunt d’aquesta trilogia ha de ser el que hem de mantenir. Petits i grans, nous i antics, homes i dones. Aquella fotografia mostra la nostra força. Tot el que no s’assembli a aquella foto ens debilita. Per la nostra colla hi ha passat molta gent, moltes persones. N’hi ha que porten molts anys, altres s’hi han afegit darrerament. Però tots tenim unes habilitats i una capacitat de treball que si les posem en pràctica i al servei del col·lectiu ens durà a l’exit. No a un èxit efímer, sinó a un èxit indestructible. Un èxit que no farà trontollar ni una mala actuació, ni una mala estratègia puntual. Ens podem unir en un projecte que vagi més enllà del resultat temporal. Que vagi més enllà de si mana un o mana un altre. Una colla que sigui la suma dels valors individuals de petits i grans que donin valors i valor al que fem i perseguim.

Jo he estat uns anys inactiu. Ara torno a estar en condicions d’aportar el meu granet de sorra, no pas pensant en el meu èxit, ni en l’èxit d’un cap de colla o un president, sinó en el d’una colla sense la qual els castells no serien el que són. Cadascun de nosaltres tenim el dret a tenir la nostra opinió, la nostra idea, els nostres objectius, però per damunt de la nostra visió particular han d’imperar els valors de la Colla Joves Xiquets de Valls. Talent, treball, constància, saber guanyar i saber perdre, saber-nos aixecar, confiar en les nostres possibilitats. Però tot això no se’ns donarà com per art de màgia. Només ho obtindrem amb la nostra petita aportació, petites aportacions que bastiran un potencial envejable.

Acabo com he començat, amb unes cites del Yijing: “Tothom retornarà al seu origen, tot i fer-ho per diferents camins; finalment hi ha un acord total, malgrat els centenars de maneres diferents de pensar que hi ha. Si hom intenta sorgir saltant constantment, el resultat serà nefast. La persona noble, empobrida, no oblida la meta; quan està satisfeta, no oblida les pèrdues.”   I jo hi afegiria: I a l’inrevés.    

Quant a JOSEP MARIA

Un que passa per aquí i s'hi queda una estona, sense saber si per gaire temps. M'agrada conversar i escriure, encara que sóc conscient que mai no guanyaré un premi nobel de literatura o un premi pulitzer. Tan sols voldria que l'estona que passis aquí amb mi sigui una estona agradable i que somriguem plegats o t'arrenqui algun noble sentiment.
Aquesta entrada ha esta publicada en Personal, Valls. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

20 respostes a Trilogia castellera. Punt i final!

  1. Que bé que t’hagis decidit a parlar de castells i, pel que dius, que tornis a l’activitat amb la colla. Veus com la teva són molt necessàries, malgrat sovint siguin objecte d’incomprensió carregada d’ignorància. La reflexió mai pot ser menystinguda. És indispensable per a evolucionar.
    Una abraçada!

  2. Josep Ma diu:

    Gràcies Francesc, la colla la fem desenes o centenes de persones com tu i com jo. Tenim talents, alguns desaprofitats; podem treballar més i millor, amb més eficiència i tot això ho podem fer gaudint alhora. Sempre he dit que perdem poc temps rumiant, sembla que pensar sigui una cosa menystenible, quan és un pas previ a treballar. Podem planificar la temporada sense ser presoners de la planificació, podem planificar els assajos per fer-los més eficaços, podem planificar proves de nous castellers que segur que donaran resultats, podem donar responsabilitats individuals dins el col·lectiu perquè tothom se senti útil, podem reforçar i potenciar la feina dels responsables de la canalla, etc. Hi ha molt per fer i tothom hi té un paper a fer. Ja saps que si sóc a la colla és per gent com tu, amb qui a part de fer castells, tenim unes converses estimulants.

  3. I do not even know the way I ended up right here, however I believed this put up used to be good. I do not understand who you might be but certainly you are going to a well-known blogger if you are not already ;) Cheers!

  4. Comprar Men ' s zapatos, de malla transpirable deformación hombres zapatos casuales, 2014 zapatos ocasionales calientes transpirable que absorbe guisantes envío libre mundial de shoe stool fiable proveedores en Fashion household goods stores -sidney

  5. Your talent is actually appreciated!! Thank you. You saved me a lot of frustration. I switched from Joomla to Drupal to the WordPress platform and Ive fully embraced WordPress. Its so considerably easier and easier to tweak. Anyway, thanks again. Awesome domain!

  6. Moreover, it doesn’t matter how incredibly you must be complete with treating a extremely platform, gradually you’ll discover an instance the places you should want to do a number instruct care; and as a consequence influenced by your real age but also bodybuilding, therfore the inches of one’s caravan it could be a awfully excessive pastime. motor movers

  7. pokeram diu:

    You might have some real insight into the points you write about. Do you nonetheless feel this way?

  8. Comprar 2015 el envío gratuito aire hombres zapatos corrientes de recorrido libre zapatos del amortiguador de aire mujeres zapatos casual SB Stefan Janoski Max nueva marca de shoes osiris fiable proveedores en brand store wholesale

  9. Thank you for your entire effort on this website. Kate enjoys working on investigations and it’s obvious why. Many of us learn all of the compelling form you make very important tactics on your web site and in addition invigorate response from other people on that subject then our girl is without question discovering a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You’re performing a very good job.

  10. Thankyou for this fantastic post, I am glad I noticed this internet internet site on yahoo.

  11. As a Newbie, I am constantly exploring online for articles that can aid me. Thank you

  12. Surely I like your web-site, nevertheless you’ve to take a look at the spelling on quite several of your posts. Several of them are rife with spelling difficulties and I discover it extremely troublesome to inform you. Nonetheless I’ll certainly come back again!

  13. 16701578 diu:

    An fascinating discussion is worth comment. I do think which you ought to write read far more about this topic, it will not be considered a taboo subject but normally everyone is too couple of to communicate in on such topics. To yet another. Cheers

  14. Hello, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing data, that’s really excellent, keep up writing.|

  15. good diu:

    diabetes symptoms

Els comentaris estan tancats.