El Camí de la Coma, a Mont-ral

Quin poble o llogaret no disposa de la seva Coma… La Coma, un mot que assenyala un terme geogràfic: “Depressió més o menys pregona i planera en terreny de muntanya“, segons el DCVB. El mot ha desaparegut del llenguatge i ara és un fòssil toponímic.

Aquesta Coma, que pertany al terme municipal de Mont-ral, es troba en el fons d’un torrent entre la Cadeneta i el Molí del Fort. Per tal de retrobar.nos amb aquest vell camí, hom pot eixir d’alguns dels masos que conformen la Cadeneta. He triat el Mas del Verd, bonica masada que conserva l’aire tradicional dels habitatges de la muntanya. Com no pot ser d’altra manera, passem vora la formosa alzina del mas.

Inicialment es va pel Camí que porta cap a Farena, fins un colletó on es baixa cap el torrent de la Coma. El camí discorre per la dreta del torrent de la Coma, tot passant pels torrents que hi desguassen; de primer, el torrent del Mas del Verd i, en acabat, el torrent del Mas de Feliu. Al vessant oposat, destaquen uns torms de pedra en el Solà del Verd.

El camí va per l’Obac de l’Ardena, que és una de les cases que conforma la gran masada del Mas d’en Feliu.  Es davalla cap el fons del torrent, que es veu molt enclotat. Se’l creua i es va arran de la paret de cingle que va conformant l’anomenada Cova d’en Rius, petit aixoplug a recer del abalmament, poc profund i allargassat.

El camí puja lleugerament i es passa per sobre de la Font del Blau, és a dir, de Cal Blau de Mont-ral. Es tracta d’una bonica surgència vauclusiana, que alimenta d’aigua a la Coma. Antigament, sembla que hi haguè una resclosa per elevar el nivell de l’aigua i alimentar un rec. Actualment, la surgència no forma el toll pregon, gran i bell, que es descrivia a la Guia del 1960. Tot i això, el paratge té una bella i isolada salvatgia difícils de trobar avui en dia.

El Camí de la Coma entra en els antics conreus, avui envaïts per una frondosa vegetació, tot passant per la vora dels conreus del Perical i de la Parada Llarga. Al final, es passa pel costat de la petita Caseta de la Coma, de la que encara es veuen les parets. Finalment, es creua el torrent de la Coma i s’arriba a la pista que ens portarà més còmodament fins el Molí del Fort.

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *