Lo llibre, del grup de Facebook Paraules ebrenques

El passat diumenge 19 de’abril, el Teatre Auditori Felip Pedrell, de Tortosa, es va omplir amb sis-centes persones que van assistir a la presentació de Lo llibre, un recull en clau d’humor d’un miler d’expressions i paraules seleccionades de la pàgina del grup de Facebook Paraules Ebrenques, que reunix més de 6.500 persones.

 

Josep Adell Sebastià, Josep Piñol Curto i Jordi Arbués.

Es tracta d’una publicació il·lustrada que aplega un miler d’expressions i paraules recollides a la pàgina del grup de Facebook fet a partir de les aportacions espontànies dels seus membres, que actualment compat amb més de 6.000 membres. De Lo llibre se n’ha fet una tirada de 2.000 exemplars, que es distribuiran en els 42 municipis ebrencs els ajuntaments dels quals han col·laborat en la publicació. La iniciativa també compta amb el suport dels consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, del Departament de Cultura de la Generalitat i d’un bon nombre d’empreses, entitats i particulars.

Portada de Lo llibre.

Els coordinadors de l’obra són Josep Adell Sebastià, Josep Piñol Curto, Gemma Ginovart Codorniu i Jordi Arbués (creador del grup). L’assessorament lingüístic ha anat a càrrec d’Albert Aragonés i les il·lustracions a cura d’alumnat de les escoles d’Art d’Amposta i Móra la Nova.

Els beneficis es lliuraran al Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans (CEL).

 

Vegeu un recull de les notícies més destacades publicades a la premsa:

ANUNCIS

Presentació ‘LO LLIBRE’. Surtdecasa (s. d.)

VÍDEO DE PROMOCIÓ

Matías Prats Jr promet aprendre ebrenc per a la presentació de “Lo llibre”. Paraules Ebrenques (12/04/2015)

ENTREVISTES

Anna Zaera. Un llibre recull prop de 1500 expressions ebrenques aportades per la gent. Surtdecasa (15/04/2015).

CRÒNIQUES I NOTÍCIES

Gustau Moreno. El fenomen de Paraules Ebrenques a Facebook es convertirà ara en un llibre il·lustrat. La Marfanta (10/12/2014).

600 persones assistixen a la presentació de ‘Lo llibre’, un recull d’un miler de paraules ebrenques. Riberaonline (19/04/2015).

Andreu Carranza, Miquel Esteve, el Còmic dels Quicos o Lo llibre, destacats al Sant Jordi ebrenc. Canal Terres de l’Ebre (23/04/2015).

Un llibre sobre el parlar de l’Ebre i creat al Facebook triomfa per Sant Jordi. Telenotícies Comarques, TV3 (24/04/2015).

‘Lo llibre’: Expressions ebrenques populars recollides en un llibre. Ràdio Joventut (26/05/2015).

Isabel Carrasco. “CRACS de la setmana:Josep Adell,Josep Piñol,Gemma Ginovart“. Més Ebre (15 de maig 2015), p. 11.

 

Quant a locel

CEL és una associació, que naix de la iniciativa d'un grup de filòlogues i filòlegs, oberta a totes les persones i entitats interessades en la llengua i la literatura. L'àmbit d'actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.
Aquesta entrada ha esta publicada en publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.